09/05/2019

ELF MOLENFIETSTOCHT 2019

Nieuwsflits 1, d.d. 8 mei 2019

Fietsen voor onze molens.

Lionsclub Leiderdorp en de Rijnlandse Molenstichting organiseren op zaterdag 6 juli 2019 een recreatieve fietstocht (39 km) langs elf poldermolens van de Rijnlandse molenstichting. De toeristische route brengt de deelnemers langs mooie plekken in o.a. Hoogmade, Koudekerk, Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oud Ade en Leiderdorp.

De start is op het parkeerterrein bij scouting Leiderdorp, Boomgaardlaan 24, Leiderdorp en de finish is bij de Munnikkenmolen, Bospolder 11. Aldaar is een "koek en zopie". Ook onderweg zal er voor de deelnemers gelegenheid zijn om een versnapering te nuttigen.

Aan de start krijgt elke deelnemer een stempelkaart en een route kaart uitgereikt. Bij elke molen kunt u afstappen, uitleg krijgen van de molenaar en kunt u de stempelkaart laten stempelen. En bij een volle stempelkaart krijgt u na afloop bij de "koek en kopie" een consumptie gratis.

Ook is er voor de deelnemers na afloop het molenboek “Geef ons de ruimte”. Dit prachtige boek met verhalen van en over de molenaars en hun molens is uitgegeven bij het 50 jarig bestaan van de Rijnlandse Molenstichting. Dit boek wordt gratis beschikbaar gesteld voor wie dat wil hebben. De oplage is beperkt, dus op is op.

Het onderhouden en restaureren van een molen kost veel geld. De molenstichting, als eigenaar van de molens, is daarbij afhankelijk van subsidies van de overheid, opgebouwd eigen vermogen en van donaties uit bijvoorbeeld legaten.

Maar ook “goede doelen” acties doen er toe!

Om de molens zoveel mogelijk onder de mensen te brengen, plaatst de stichting informatieborden bij de molens. Die zijn niet gratis. Daarom zal de opbrengst (inschrijfgeld en de netto verdiensten uit de "koek en zopie") van de molenfietstocht geheel ten goede komen aan de molenstichting, die het geld zal besteden aan die informatieborden. Zo helpt u mee meer bekendheid te geven aan de molens.

Inschrijfgeld, bij de start te voldoen, bedraagt 6 € per persoon (inclusief tegoedbon à 1,20 € voor de fietspont bij Roelofarendsveen). Een team (max vier personen) betaalt 20 euro.

Voorinschrijven kan door een bericht te sturen naar elfmolenfietstocht@gmail.com

Vermeld daarin met hoeveel personen u wilt deelnemen. Dan bedraagt het inschrijfgeld respectievelijk 5 en 16 €. Neem het antwoordbericht mee naar de start. U betaalt in beide gevallen ter plaatse.

De definitieve route zal circa twee weken voor de start op de website verschijnen. De route is dan te vinden op de app MyRouteYou https://www.routeyou.com/nl-nl . Dan kunt u tijdens het fietsen de route volgen op uw “smart phone”.

Onze eigen molenaar